onsdag 22 augusti 2012

VIKTIGASTE Thailandsinlägget!


Jag har skrivit om detta förra året, men det tål att upprepas.

"Under floden" - en grym och gripande skildring från turistparadiset - debutroman om sexhandeln i Thailand

När Staffan Nordstrand antog utmaningen att leda byggprojekt i Thailand kom han nära de inhyrda arbetarna och han drabbades av deras berättelser om levnadsvillkoren i de fattiga norra regionerna. Han fick inblick i en grym värld av trafficking och korruption.

En värld som turistparadisets fasad vilar på.

Svenska turister i Asien rättfärdigar prostitutionen och traffickingen genom att delta i sexhandeln eller med sin aningslösa närvaro i sexkvarteren. Det som hemma vid köksbordet är förkastligt ser man här på med nyfikenhet – ibland till och med tillsammans med sina barn.

Efter tre år av resor, grävande efter information och otaliga intervjuer ligger den verklighetsbaserade debutromanen Under floden klar.

I romanen, där Mekongfloden obevekligt flyter fram, följer vi flickan Prim och hennes familj och vänner, bland annat farfar vapensmugglaren, hennes mamma som plötsligt ensam får försörjningsbördan och vänner som hamnar i klorna på människohandlare. En aldrig sinande ström av unga flickor tvingas in i prostitutionsindustrin. I fattiga bergsbyar, som Prims hemby i norra Laos, säljs flickor till bordellernas upphandlare – innan de ens är födda. Prims väg från den fattiga hembyn går via uppfostringsbordellerna i norra Thailand till turistparadiset Phuket. Där väntar äntligen ett slut, eller kanske en ny början …

Staffan Nordstrand har arbetat på ledande positioner i multinationella storbolag. Han har drivit finansbolag, fastighetsbolag och butikskedja. Staffan har dessutom ett förflutet som artist, kompositör och textförfattare med flera skivor och listplaceringar bakom sig.
Hans nyfikenhet och stora intresse och engagemang för Thailand och dess invånare har lett fram till ett författarskap, där han, i romanform, presenterar fakta och information om sexhandeln i Thailand och Laos som sällan eller aldrig uppmärksammas. Med detta hoppas Staffan Nordstrand i förlängningen kunna väcka den svenske ”gode” turisten ur sin aningslöshet och se vad den tanklösa närvaron i nöjeskvarteren understödjer: en människohandel där unga flickors liv är under all värdighet. Författaren vill skapa debatt kring turistens närvaro och visa vad som döljer sig under turistparadisets yta och vilket högt pris de fattiga i byarna får betala.

”Under floden” är Staffan Nordstrands debutroman ges ut i april 2011 och är den första delen i en planerad trilogi.


********


Jag har läst den både efter att ha varit i Thailand 2010 och 2011.
Det är  viktig läsning tycker jag......tyvärr finns mycket av detta elände i Phuket o på många ställen i Thailand.
 I Patong ( där många av dessa barer ligger) besöker vi  endast shopping-gallerian JungCeylon.
Jag  tar starkt avstånd från Bangla Road och liknande gator..
Skrämmande att barnfamiljer kan gå omkring där....helt aningslöst eller??
Här i HuayYang ang finns inga barer eller liknande verksamhet vad jag vet och hoppas det får förbli så.

2 kommentarer:

  1. Jo det är ju just detta som är det tunga minuset för Thailand när jag nu ska välja resmål för vintern. Det är sorgligt och ledsamt och lär inte försvinna.
    Har en familjebekant som flyttade till Thailand permanent 1969 och han har ju följt den tragiska utvecklingen. Gör vad han för att hjälpa som ex när de behövde en barnflicka kom det 2 unga tjejer - han anställde båda eftersom han visste att de andra skulle hamna i sexträsket annars.
    Senare bekostade familjen utbildning för båda tjejerna.
    Sånt är gott att höra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad fint att höra om din familjebekant.....lite kan vi alla göra.

      Radera